středa 6. února 2013

Medovník


 .. tento ze včerejší pidioslavy.  Dovolím si parafrázovat mistra Járu :..Kam se hrabe kupný, to se nedá srovnat..  To říkají potomci a i jiní..:-) Je to ovšem receptem , ne mnou. Takže, kdo chce a neví, zde návod.

Suroviny: 3 vejce
300 g krupicového cukru
1 hera
3 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
400 g hl.mouky
krém: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
1 máslo

Postup: plechovku mléka dáme do vody a vaříme ponořenou ( vodu doléváme podle vyvaření) dvě hodiny. je dobré toto provést den předem. 
 Na pečící papír nakreslíme kruhy( třeba podle spodní vyndávací části dortové formy)- 6 krát a tyto vystřihneme, necháme asi 1,5 cm okraj .
Připravíme si vodní lázeň. Do větší mísy nad páru dáme rozpustit heru, med, cukr. Přidáme vejce, mouku a sodu. Vznikne poměrně tekuté těsto, které je  ale s ubíhajícím časem  tužší, takže teď se musí pracovat bez přerušování. :-) ( to já teď mívám problém :-) ). Těsto postupně rozmažeme na připravené kruhy, okraj lehce přetahujeme. (Mě vychází asi 4 lžíce těsta na kruh). Pečeme v předem vyhřáté troubě do růžova. ( Podle typu trouby, horkovzdušná asi 5 minut).Vyndané kruhy po mírném vychladnutí sloupneme z papíru a podle formy okrojíme přebytečnou část.(Tu rozdrobíme a dáme na závěr na vrchní část medovníku.)
Uvařené a vychladlé kondenzované mléko ušleháme s máslem. Krémem pospojujeme jednotlivá patra a na závěr nadrobíme " okrojky".
Jinak doporučuji používat dané suroviny, ne náhražky. Prostě máslo ( ne hera na krém) a kondenzované mléko si také sami uvařit( dá se koupit už zkaramelizované). Zkoušela jsem některé věci obejít, ale není to pak ono :-)
 Tak dobrou chuť .



2 komentáře:

  1. Hmm, k nakousnutí, musím vyzkoušet:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. To vyzkoušejte, je to opravdu celkem jednoduché a chuť je velice " efektní" . Taky je dobrá varianta s patry prosypávanými vlašskými ořechy. To je taková bonusová efektní:-).

    OdpovědětVymazat